Vul hier je e-mail adres in om op de hoogte te blijven van updates

dinsdag 12 maart 2013

Natuurgeneeskunde en mogelijkheden in Duitsland

Sinds de diagnose van het LUMC ben ik mij verder gaan verdiepen in complementaire behandelingen en een eventuele behandeling in Duitsland. Tot dusver heb ik het volgende ondernomen en uitgezet:

1. Ik ben overgestapt op een zogenaamd ketogeen dieet, waarbij je de koolhydraten minimaliseert. De reden hiervoor is dat veel kankersoorten een zeer grote glucose behoefte hebben. Kankercellen verbranden deze glucose via fermentatie, terwijl gezonde cellen een verbrandingsproces met zuurstof kennen. Door de koolhydraten te minimaliseren neemt het glucosegehalte in mijn bloed af en gaat de insulineproductie omlaag. Dit zou op 2 manieren gunstig kunnen zijn: je ontneemt de tumor voedingsstoffen (glucose) en hoge insulinegehaltes zijn kankerbevorderend, dus het verlagen hiervan is ook een voordeel.
Het menselijk lichaam is erop gebouwd om over te schakelen op een andere energiebron, namelijk ketonen. Door de koolhydraten te elimineren zal de lever vet omzetten in ketonen. Daarom zit er momenteel veel gezonde vetten in mijn dieet. Dit wordt o.a. ook bij kinderepilepsie en alzheimer ingezet. Gezonde cellen kunnen hier gebruik van maken en hopelijk de liposarcoomtumor niet.

2. Woensdag ga ik voor het eerst op bezoek bij een kliniek voor holistische geneeskunde. Ik had al interesse in een kliniek in New York waar ene dr. Gonzalez succes lijkt te hebben met pancreasenzymen in combinatie met specifieke diëten en ontgifting bij meerdere kankersoorten. Sarcoompatienten zouden daarbij veelal gebaat zijn bij een vet- en vleesrijk dieet i.t.t. een vegetarisch dieet wat bij vele andere kankersoorten doelmatig is. De basis van deze behandeling is het gebruik van pancreasenzymen voor de afbraak van kankercellen. Dr John Beard ontdekte in 1911 dat in de embryonale fase de pancreas (alvleesklier) van het embryo reeds enzymen begint aan te maken terwijl dit voor de sprijsvertering niet nodig is. Het bleek dat deze enzymen het woekeren van stamcellen tegengaan. Omdat kankercellen ook woekerende, ongeremde cellen zijn, hebben ze veel weg van stamcellen. Jaren later bleek dr Kelley met succes enzymtherapie bij kankerpatienten toe te passen en momenteel past dr Gonzalez in New York dit toe. Onlangs las ik in een boek over complementaire behandelingen ("U kunt meer dan u denkt" van Hans Moolenburgh) dat er ook twee artsen in Nederland deze therapie toepassen. Een daarvan zit in Ellecom, daar heb ik woensdag een eerste afspraak. Ik ben erg benieuwd of men hier ervaring heeft met sarcomen. Wat mij erg aanspreekt aan de praktijk in Ellecom is dat er eerst allerlei metingen worden verricht (bloedanalyse, terreinanalyse etc). Op die manier wordt "het terrein" van de patient in kaart gebracht en kan men een persoonsgerichte behandeling toepassen. Bij mij is er eigenlijk nog niet echt gemeten, er is alleen maar door een patholoog vastgesteld welke tumorsoort ik heb.

3. 26 maart gaan Megreet en ik naar een Duits ziekenhuis in Huls, net over de grens bij Venlo. Het betreft een eerste afspraak waarin men op basis van mijn medische gegevens een behandelplan gaat voorleggen. Ik heb gelezen dat in dit reguliere ziekenhuis veel complementaire behandelingen kunnen worden toegepast. We krijgen in ieder geval een behandelplan en offerte mee. Indien we het behandelplan zien zitten kunnen we deze offerte voorleggen aan de ziektekostenverzekeraar.

4. Nano knife in het VUMC te Amsterdam: In het VU wordt experimenteel een nieuwe techniek toegepast bij niet te opereren lever- en niertumoren. Er worden dan met de zogeheten nano-knife elektrodes geplaatst op de tumor, waarbij deze plaatselijk verhit/ geelektrocuteerd worden. Ik heb mijn gegevens ook naar dit ziekenhuis laten sturen om te bepalen of ik daarvoor in aanmerking kom. Ik verwacht het niet aangezien ik een andere tumorsoort heb, welke waarschijnlijk ook nog eens te groot is. Maar ik wilde het toch checken, vanmiddag maar eens bellen wat de status hiervan is.

5. Mentale rust en ontspanning: ik ben van nature wat meer gericht op fysieke behandelmogelijkheden, maar wil me ook gaan verdiepen in het mentale aspect. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan meditatie of yoga. Ook heb ik van een collega al eens vernomen van een chinese methode Qigong.

Onlangs heeft de chirurg uit het LUMC mij ook nog gebeld. Hij heeft ook de CT scan bekeken en gaf aan dat er op 1 plek een tumor zit en niet op meerdere, zoals ik eerder te horen kreeg. Opereren leek hem nu niet te adviseren, aangezien het al zo snel is teruggekomen. Hij sluit niet uit dat ik nog een keer geopereerd kan worden, het is echter een zeer kwetsbaar gebied en zolang ik mij fit voel adviseert hij mij om niet in te grijpen.

Mijn speurtocht zit er voorlopig even op. Ik heb het idee dat ik nu genoeg mogelijkheden in kaart heb gebracht en het is tijd om verdere actie te ondernemen. Al blijf ik graag lezen over gezondheid en nieuwe ontwikkelingen.

Met Megreet en mij gaat het eigenlijk prima. We zijn ons natuurlijk iedere dag bewust van de ernst van de situatie, maar we kunnen ons goed ontspannen.

Zodra er nieuwe behandelingen gevolgd gaan worden laat ik het jullie weten!

Hartelijke groeten,

Marcel en Megreet


1 opmerking:

 1. Debby ter Voert18 maart 2013 om 08:16

  Fijn om te horen dat het naar omstandigheden goed met jullie gaat.

  Klinkt alsof je goede stappen aan het zetten bent.
  Sterkte ermee!
  Groet, Debby ter Voert

  BeantwoordenVerwijderen